31 травня 2024
переглядів: 537
Відомі львів’яни працювали офіціантами, щоб зібрати гроші на ЗСУ
22 травня у Львові відзначали День кельнера. У цей день розповідали про працівників ресторанної справи Львова, які зараз захищають Україну на фронті. Крім того, в кількох закладах роль кельнерів на себе взяли відомі лідери думок, а чайові, які вони заробили, скерували на підтримку військових.
День кельнера – це вже традиційне свято для Львова. Щороку у місті вшановують працю кельнерів: офіціантів, адміністраторів, барист і барменів місцевих закладів. Власники ресторанів самі обслуговують гостей, відвідувачі приносять улюбленим кельнерам квіти, а мерія та громадські організації нагороджують найкращих працівників. Цей день покликаний підкреслити важливість професії у такому місті як Львів та підвищити її престиж.
Утім зараз є одна справа, престиж якої понад усе – захист України. Серед інших до складу збройних сил мобілізувалося і чимало працівників ресторанної справи Львова. Саме їм цього року присвятили День кельнера. Відтак цього року в межах цього унікального львівського свята побути кельнерами запросили відомих львів’ян, медійників, блогерів, волонтерів. Усі зароблені чайові скерували на закриття військових потреб. Окрім того у цей день розкажуть історії львівських кельнерів, які захищають Україну чи активно волонтерять.
Заклади, які долучилися до відзначення Дня кельнера:
- Володимир Андрєєв у «Кумпель» на Ринку (з 16:00 до 18:00);
- Всеволод Поліщук у «Daily Dose of mmm» (з 16:00);
- Тетяна Абрамова в «Чотири чебуреки Prosecco Bar» на Червоної Калини, 52А (з 13:00 - 16:30);
- Марта Більська та Юлія Хомчин у «Vinoteca Praha» (з 17:00 до 19:00);
- Христя Бойко у «Товариство» (з 17:30 до 20:30);
- Аліна Шубська в «Чотири чебуреки Prosecco Bar»;
- Михайло Шевелюк у «Валентино» (з 14:00 до 20:00);
- Артим Ярослав + Орися Хімяк у «Старі Мури TEA BAR» (з 19:30 до 21:30);
- Оксана Новікова у Домашня пекарня «Кримська Перепічка» (з 10 год до 13 год) на Червоної Калини, 72;
- Юліанна Дочинець у «Кумпель» на Чорновола, 2б (з 18:00 до 21:00);
- Максим Романюк, «Кумпель» на Митній (з 13:00 - 14.00 год);
- Вероніка Шульгіна «Кумпель» на Митній (з 17:00 до 19:00);
- Василина Арде, «Кумпель» на Митній (з 20:00 до 21:30);
Волонтери/лідери думок, які долучилися до акції:
- Володимир Андрєєв, відомий волонтер
- Орися Хім’як, піарниця та комунікаційниця у Respeecher
- Христина Бойко - співвласниця відео агенції, що створює промо для Comfy, MasterZoo, Vodafone і ЛеоКарт
- Всеволод Поліщук, ресторанний маркетолог, співзасновник ГО «Інститут галицької кухні,
- Оксана Новікова, власниця мережі пекарень «Кримська Перепічка»,
- Ольга Тесляк, власниця домашньої кондитерської «Крем і джем»
- Тетяна Абрамова, власниця «Чотири чебуреки Prosecco Bar»
- діячки культури Юля Хомчин та Марта Більська
- Юліанна Дочинець, волонтерка Благодійного фонду Вдячні
- Михайло Шевелюк, керівник Школи Гостинності, менеджер готелю Швейцарський та ресторану Валентино
Уперше в одному з закладів Львова працювала київська гостя, письменниця Аліна Шубська. Раніше крім львів’ян до Львова на це свято приїжджали лише ресторатори з Тернополя та Івано-Франківська. Також уперше до Дня кельнера долучився столичний заклад: Beermaster Pub, де власники працюватимуть, аби зібрати чайові для пивовара, що служить в ЗСУ.
День кельнера – символічне професійне свято, яке святкують у Львові з 2008 року з ініціативи ГО «Гільдія рестораторів Львова». Останніми роками його співорганізовують заклади, Інститут галицької кухні та Львівська міська рада.
Свято має на меті сприяти підвищенню престижу життєво важливих для великого міста професій, представники яких відповідають за настрій львів’ян та одними з перших зустрічають гостей міста. У різні роки в програмі Дня кельнера були: робота рестораторів чи зірок шоу-бізнесу в закладах, перегони кельнерів центром Львова із підносами, вручення грамот та інших відзнак, різноманітні розважальні заходи для представників професії та заохочення львів’ян до подарунків та привітань. У 2020-му та 2022-му роках свято не проводили. Цього року воно відбудеться без урочистої та розважальної частини.
Інформацію взято із новинних стрічок: Високого Замку, Суспільне Новини, Еспресо-Захід, Сайту міської ради та туристичного сайту міста Львова