12 жовтня 2021

переглядів: 3716

Україна та ЄС підписали Угоду про «відкрите небо»

Україна та ЄС підписали Угоду про «відкрите небо»

Україна та Європейський Союз під час саміту у Києві уклали угоду "Про єдиний авіаційний простір", яку ще називають "авіаційним безвізом" або "відкритим небом" з ЄС.

Угода про "відкрите небо" передбачає, що європейські компанії без обмежень зможуть літати в будь-які аеропорти України, а українські авіаперевізники - у будь-які аеропорти країн ЄС. При цьому Україна зобов'язується дотримуватися європейських стандартів авіабезпеки.

Документ мають ратифікувати усі країни-члени Євросоюзу, проте у міністерстві інфраструктури заявляли, що угода вже діятиме до завершення усіх процедур з ратифікації.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також підтвердила після підписання, що угода починає діяти негайно.

Ще до підписання угоди європейські лоукости оголосили про намір суттєвої експансії в Україну й початок роботи ледь не в половині обласних центрів.

Натомість українські авіакомпанії вважають, що угода зашкодить вітчизняним перевізникам.

Довга дорога до спільного неба

Процес об'єднання українського авіаційного простору з ЄС тривав ще з часів президентства Леоніда Кучми, з 1999 року.

У грудні 2006-го Рада ЄС уповноважила Єврокомісію розпочати переговори з Україною про спільний авіапростір.

У жовтні 2013 року сторони погодили текст угоди, однак підписання заблокували через конфлікт між Великою Британією та Іспанією щодо територіального статусу Гібралтару й аеропорту в ньому. Офіційний Мадрид блокував угоду, оскільки Київ визнавав аеропорт британським.

З початком дії безвізу України з ЄС в 2017 році у Києві очікували й на "авіаційний безвіз", який мав призвести до буму подорожей. Підписання угоди очікували найближчим часом, але справа затягувалась.

Після остаточного виходу Великої Британії з ЄС перепони для підписання угоди зникли.

У червні 2021-го Рада ЄС погодилася на підписання угоди з Україною, а також з Вірменією, Тунісом і Катаром.

Чи варто чекати авіабуму в Україні

На сьогодні діють двосторонні угоди про повітряне сполучення з кожною країною ЄС. І, відповідно до цих угод, встановлюються обмеження на кількість перевізників та щотижневих рейсів.

Це ускладнювало вихід нових перевізників на популярні рейси.

Нова угода з ЄС передбачає, що обмеження на кількість перевізників та авіарейсів знімуть.

"Приміром, є дозвіл на 14 рейсів на тиждень до Амстердама для одного перевізника з кожної сторони. Нова угода подібні обмеження знімає. Тобто, це означає, що до Києва можуть летіти будь-які європейські перевізники", - каже юрист з авіаційного права Андрій Гук в інтерв'ю ВВС News Україна.

Угода стосується не лише пасажирських перевезень, а й вантажних і поштових.

Андрій Гук додає, що угодою передусім скористаються авіакомпанії, що пропонують низькі ціни на квитки і мінімальний сервіс.

Зокрема, найбільший лоукостер Європи Ryanair оголосив нещодавно, що планує "агресивне розширення" на українському авіаринку після того, як Україна приєднається до угоди про єдиний авіапростір з ЄС.

"Єдиний ринок, на який я б звернув увагу, - це Україна. Я думаю, що ми станемо основним інвестором в Україні, коли вона приєднається до європейського "відкритого неба", - заявляв виконавчий директор Ryanair Майкл О'Лірі, якого цитує Reuters.

Він заявив, що компанія розглядає можливість працювати одразу в 12 містах України. Зараз вони літають з п'яти.

Компанія навіть розглядає можливість почати внутрішні перевезення.

Інший найбільший лоукостер Європи Wizzair також працює в п'ятьох містах України.

У чому переваги

Передусім, ідеться про переваги для пасажирів, кажуть фахівці. Бо для них ця угода - більший вибір, а отже і більше можливостей для подорожей.

"Чим більша конкуренція, тим нижчою буде ціна на квитки і тим більше пасажирів пересідатимуть із потягів у літаки", - каже юрист Андрій Гук.

Другий бенефіціар цієї угоди - це аеропорти України, які прийматимуть більше літаків і отримають більший пасажиропотік. Тому регіональні аеропорти отримають шанси на залучення інвестицій і розвиток.

Однак корективи у прогнози про швидкий розвиток авіаринку в Україні може внести пандемія коронавірусу.

Можемо підсумувати, що готелі у Львові отримають десятки тисяч нових гостей з Європи, які із задоволенням будуть витрачати свої кошти в казковому місті Лева. До речі, один з готелів з європейським сервісом - готель "Швейцарський". В цьому готелі провакциновано весь персонал від коронавірусу, також усі працівники володіють іноземними мовами, такими як: англійська, італійська, польська, арабська, російська. Це також готель в центрі Львова з багатовіковою історією, який закохає Вас в місто Лева. "Швейцарський" знаходиться в самому цетрі міста, в двох хвилинах ходьби до Площі Ринок. Це найкращий вибір гостя - готель "Швейцарський" - ДІМ ВДАЛИНІ ВІД ДОМУ. Кожен номер готелю оформлений в різному стилі, в готелі є наступні категорії номерів: стандарт, покращений, напівлюкс, люкс, королівський люкс, сімейні номери. Якщо ж Ви запитуєте себе - "Який найкращий ресторан поблизу готелю в центрі Львова", відповідь неодмінно буде - ресторан італійської кухні "Валентино". Це перший ресторан такого високого рівня у Львові. В готелі також є винний погріб, в якому знайшли меню написане польською мовою, коли робили розкопки. Це свідчить про те, що меню, яке тут знайшли підтверджує ще один незаперечний факт, а саме те, що готель "Швейцарський" є історичним готелем, який переніс швейцарську досконалість та галицьку гостинність в наш час інтерпретувавши це в сучасні реалії та потреби гостей міста Львова.

 

Ми знаходимось за адресою: м. Львів, вул. Князя Романа, 20
Щоб забронювати номер зателефонуйте нам:
+38(096)240-37-77
Також номер у готелі «Швейцарський» можна забронювати через сайт або написавши нам в соцмережах фейсбук та інстаграм. До зустрічі в найзатишнішому готелі Львова – готелі «Швейцарський».