04 травня 2023

переглядів: 498

РЕЛІГІЙНИЙ ТУРИЗМ - На Львівщині планують відновити костел святого Валентина

РЕЛІГІЙНИЙ ТУРИЗМ - На Львівщині планують відновити костел святого Валентина

Мешканці села Раковець у Львівському районі просять відновити закинутий костел святого Валентина. Про це повідомляє Суспільне.

Парафіяльний костел святого Валентина був побудований у 1822—1856 роках  і був уже четвертим після попередніх дерев’яних храмів на цьому місці. У 1946 році після закриття храму та від’їзду поляків зі села на свою історичну батьківщину, більшу частину інтер’єру було знищено і спалено. Деякі вцілілі образи, зокрема, образи святого Валентина (пензля Оттона Едварда Боржемського, близько 1930 року) та образ Святого Йосифа (пензля Владислава Россовського, близько 1909 року), пізніше були перенесені з костелу до греко-католицької церкви Покрову Пресвятої Богородиці, де зберігаються й понині. Від 1980-х років й понині храм стоїть пусткою та у аварійному стані. Через те, що дах був пошкоджений та затікав, погнили крокви, та зруйнувалося вщент склепіння, а 2013 року повністю обвалився дах разом із сигнатуркою та хрестом.

Власними силами частково підтримувати храм вдавалося греко-католицькій громаді. У 2016 році, напередодні святкування 160-літнього ювілею костелу святого Валентина, парафіяни греко-католицької церкви Покрову Пресвятої Богородиці розчистили приміщення костелу від будівельного та іншого сміття, так, щоби можна було зайти до храму та помолитися, а також облаштували прилеглу до храму територію. За старанням греко-католицької громади, з нагоди ювілею — 160-ліття від дня освячення храму, з італійського міста Терні, де похований святий, прибули мощі святого Валентина — патрона і покровителя храму.

Проте зараз від святині залишилися тільки стіни, хоча донедавна будівля була вкрита керамічною черепицею. Щоправда, над захристією збереглася стеля, прикрашена золотими зірками та статуя Матері Божої, яку перенесли у сусідній храм.

У Раковці є невелика громада римо-католиків, яка намагається врятувати костел, відбудувавши його, проте, їм потрібна допомога. 

Місцева жителька Наталія Джурелюк розповіла, що храм був цінним для поляків. Вона цікавиться його історією вже 15 років, відколи переїхала сюди зі Львова. 

«Вівтарів в римо-католиків немає, тільки ставилися ікони. Приміщення, де переодягалися священники, дуже цікавий нюанс: дашок залишився, колись не було мікрофонів і звуку, а треба було донести до людей у храмі. І в римо-католицьких храмах будували підвищення, до трибуни, туди виходив священник і звук розгортався по всьому храму», — зуважила Наталія Джурелюк.

«Дехто може сказати, що не часі, але це не так. От зруйнується костел Святого Валентина, вдумайтесь тільки в назву. Туди хоч раз на рік, але людей точно багато приїде, і це питання розвитку місцевих громад, розвитку туризму, можна маршрути організовувати, туристів з Польщі возити», — дослідник розвитку туризму Львівщини Андрій Риштун. 

За словами заступника голови Солонківської територіальної громади Андрія Жидачка, після закінчення війни планують подати заявку на грант, аби відновити зруйновану пам’ятку.

«Транскордонна програма, яка фінансується Європейським Союзом і є ще Український культурний фонд, вони також цим зацікавлені, подаватимемо туди заявки», — каже заступник голови Солонківської територіальної громади Андрій Жидачак.