08 вересня 2021

переглядів: 3855

Дні європейської спадщини у Львові: найцікавіші події

Дні європейської спадщини у Львові: найцікавіші події

У найближчий вікенд, 10-12 вересня, у Львові відбудуться Дні європейської спадщини. Цьогорічна тема – «Місто для всіх». Організатори підготували 77 безкоштовних подій – театральні вистави, екскурсії, лекції, майстер-класи. Сьогодні стартувала реєстрація.

Загальноєвропейська тема Днів європейської спадщини цього року – спадщина та інклюзія, але львівські організатори вирішили розширити тематику. Головна координаторка Анна-Марія Самсон пояснила, що багато уваги приділятимуть темі боротьби за рівні права, зокрема жінок, дітей, етнічних меншин.

Екскурсії дозволяють залучити людей з обмеженими фізичними можливостями: будуть заходи із сурдо- або тифлоперекладом та для людей з ментальними порушеннями. Окрім того, для усіх туристів покажуть школу та бібліотеку для незрячих, будинок військових інвалідів, будівлю психіатричної лікарні. Розповідатимуть про людей, які попри свою інвалідність досягли успіху, – Івана Левинського, Миколи Бідняка чи Никифора Дровняка.

«Ми говоримо про інклюзію в ширшому контексті – соціальних, національних, етнічних груп, за віком, статтю, які були обмежені у певні періоди. Якщо говорити про об’єкти, то намагаємося або відкрити для огляду відому будівлю, або показати її з іншого ракурсу. Переосмислюємо відомі теми з точки зору інклюзії», – розповіла ZAXID.NET в.о. начальниці управління туризму Львівської міськради Галина Гриник.

П’ЯТНИЦЯ, 10 вересня:

  • Львів'яни. Співжиття, 10:00-11:30. Вул. Підвальна, 3.

Ольга Лідовська розповідатиме про співіснування в одному місті різних прошарків суспільства, відмінними за національністю, освітою та можливостями. Зокрема, як на початку XX століття єврейська громада спілкувалася зі своїми сусідами, як дбала про різних членів спільноти та яким чином змінювалась.

  • Невидимі люди. 17:00-18:00. Лекція в Urban бібліотеці на вул. Устияновича, 4.

Наталія Зубик розповість про тих, хто у Львові просив милостиню – старців, безпритульних, волоцюг, «прочан», членів «дідівського цеху» і королів жебраків, львівських сьвірків, убогих та навіть негарних львівських панн. Дехто з них ставав легендарним. Хтось – як символ готелю «Жорж» чи Порохової вежі, з когось малювали лики святих.

 

  • Дитинство під контролем КДБ. 18:00-19:00. Тюрма на Лонцького (вул. Степана Бандери, 1, вхід з вул. Карла Брюллова).

Історикиня, наукова співробітниця Ірина Єзерська-Вдовенко прочитає лекцію про методи КДБ, за допомогою яких агенти робили тиск на дисидентів, – загрожували безпеці рідних, сім’ї, їхнім освітнім та кар’єрним можливостям.

 

СУБОТА, 11 вересня

 

  • Хіпі у Львові: бунт проти сірості, 10:00-12:00. Кав’ярня «Старий Львів» (вул. Івана Федорова, 12)

Львівський хіпі Алік Олісевич розповість про те, як представники субкультури у радянський час збиралися під носом обкому Компартії, як розвивалась їхня боротьба за власну ідентичність, права людини та свободу від стереотипів, покаже культові місця львівських хіпі.

 

  • Сміття у спадок. 11:00-14:00. пл. Ринок, 1, вхід у Ратушу

«Найбільший фізичний спадок, який ми залишаємо для наступних поколінь, це відходи нашої життєдіяльності. Ми пропонуємо мандрівку історією Львова, під час якої ви дізнаєтеся, як в минулому місто розв'язувало проблему накопичення відходів. Річка Полтва привідкриє нам секрети своєї не зовсім “чистої” історії. Ми відвідаємо очисні споруди Львівводоканалу, побачимо як органічні відходи отримують нове життя завдяки їх переробленню на компостувальній станції ЛКП “Зелене місто”, станемо свідками перетворення міського сміттєзвалища на парк сімейного дозвілля, а ще, цілком можливо, візьмемо участь в закладанні першої цеглини на будівництві нового сміттєпереробного заводу», – запрошують організатори.

 

  • Кульпарків як місце уздоровлення душі молитвою, 12:30-13:10. Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня (вул. Кульпарківська, 95)

Частиною комплексу психіатричної лікарні на Кульпаркові є храм, який вбудовано в центрі другого поверху головного корпусу. Увесь комплекс зведено в 1870-1880 рр. під керівництвом архітектора Адольфа Куна. У цей час вважалося, що краса довкілля та архітектури допомагає людині здолати душевні недуги. Покаже церкву св. Йосифа та розповість про її історію релігієзнавець Тарас Гринчишин.

 

  • Смаки Франкової кухні, 13:30-15:00. Ресторація «Бойківська гостина» (вул. Митрополита Андрея, 8)

Старша наукова співробітниця Дому Франка Наталя Тихолоз розповість як харчувався Франко, якими були його улюблені страви, хто готував йому їжу? Чи правда, що його дружина була «нездалою господинею», а невістка – видатною кулінаркою, авторкою справжньої енциклопедії галицької кулінарії? А також про родинні рецепти роду Франків з дегустацією бойківських страв у тематичній ресторації.

 

  • Artist talk «Ательє нормально», 15:00-17:00. Меморіальний музей тоталітарних режимів "Територія Терору", барак 2 (просп. Чорновола, 45)

Спільнота «Ательє нормально» об'єднує майстерню митців із/без синдрому Дауна з 2018 року. Стас Туріна і Катя Лібкінд презентують напрацювання ательє і методики роботи. Художник із синдромом Дауна Євген Голубенцев проведе авторську лекцію на тему подій Другої світової війни та її меморіалізації в радянській та незалежній Україні.

 

НЕДІЛЯ, 12 вересня:

  • Інклюзія і спорт: стереотипи минулого і поступ сьогодення. 12:00-13:30. ЛДУФК ім. Івана Боберського (вул. Тадеуша Костюшка, 11)

Застосувати спорт для фізичної реабілітації людей з інвалідністю представники країн колишнього СРСР повноцінно змогли лише після його розпаду. В Україні створені спеціальні центри та клуби, спортсмени беруть участь в Паралімпіадах. Змінюється соціальна інфраструктура міст і транспорту, а головне – у соціальному сприйнятті інклюзії. Однак і досі існує чимало стереотипів. З цією тематикою знайомитиме завідувач кафедри олімпійської освіти Ярослав Тимчак.

 

  • Бандурні оповідки, 13:00-14:00. Географічний факультет ЛНУ ім. І. Франка (вул. Дорошенка, 41)

Бандурист Владислав Завадовський розповість про незрячих мандрівних українських музикантів, які в найтяжчі часи зберігали національну ідентичність і передавали народну творчість. Познайомить з першими дослідженнями їхньої спадщини і творчості. Лекцію доповнить концерт на бандурі.

 

  • Феномен Никифора Дровняка, 15:00-16:30. Історичний комплекс Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, корп. № 2 (вул. Михайла Драгоманова, 42)

Історик мистецтва, проректор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців прочитає лекцію про відомого народного художника-самоука з історичної Лемківщини Никифора Дровняка. Його мати не чула і не розмовляла. Хлопець також мав поганий слух, не міг виразно говорити, але мав величезний талант до малювання.

 

  • Людкевич поза віком, 15:00-16:30. Меморіальний музей Станіслава Людкевича (вул. Людкевича, 7).

Завідувачка фондами Мар'яна Зубеляк проведе лекцію-екскурсію віллою композитора.

«Інклюзивність – це також про виклики, з якими стикається літня людина, про неможливість виконання звичних речей або ж навпаки про ставлення завдань для внутрішньої мотивації. У віці 82-х років Станіслав Людкевич переїхав до своєї щойно збудованої вілли, на другому поверсі котрої він мешкав до 101-го року. Окрім вілли, буде можливість оглянути улюблений сад композитора, до якого ведуть низка "незручних" підйомів і сходів», – вказано в описі лекції.

Дні європейської спадщини проводять у Львові безперервно вже 11 рік поспіль.  Усі події безкоштовні.